zondag 23 februari 2014

Wie koopt er nou een Velomobiel?

En vooral waarom?

Was gister aan de koffietafel bij het Velomobiel Mekka in Dronten even de discussie. Was even aangewipt om wat onderdelen te halen voor mijn magazijntje en het was een aardige drukte met klanten die voor onderhoud op de OK. tafel lagen.

Is er een profiel te schetsen van de Velonaut?
Zijn berijders van ligfietsen/Velomobielen  nog steeds uitgemonsterd met geitenwollensokken en het bij behorende "geitensikje"

We hebben smakelijk gelachen en de suggesties schoten heen en weer over tafel.
Algemene conclusie: de gemiddelde berijder wil zich toch enigszins onderscheiden van de massa; wil je dan opvallen? hmmmm dan moet je er een vlaggetje opzetten anders ziet men je weer niet.

Ben ik na de koffie veel wijzer geworden? nou nee maar het was wel gezellig.
Bovendien even gezeten en gereden met de nieuwe DFStrada wat is het een mooie fiets!
Superlicht, smal en vooral het instapgat is erg klein.
Nadat ik mij erin gewurmd heb zat ik met mijn schouders, bovenarmen en onderarmen als in een net te strak passend pantoffeltje.
De zit van in zitje is perfect, wat een strak aanvoelende fiets!
Eruit komen vergt veel inspanning en nog meer gewurm omdat de zwaartekracht nu niet mee, maar juist tegenwerkt.

De bagage mogelijkheden zoals in de Quest vielen ook op door afwezigheid dit is voor mij als fietsforens toch wel belangrijk en ook als je een langere tourtocht rijd wil je wel wat meer meenemen en af en toe wat kunnen verzitten en dat is nauwelijks mogelijk.

Toen ik vorig jaar door vrij grote schade aan mijn vorige Q een nieuwe wilde bestellen heb ik er wel over nagedacht om te wachten tot de DFStrada gereed zou zijn.  Van mijn keuze voor een nieuwe carbon Quest heb ik dus geen spijt want deze doet het perfect en de acceleratie is ook een stuk sneller dan mijn vorige Quest.

Overigens zijn mijn argumenten voor een Velomobiel, in dit geval de Quest:

* Je blijft er fit bij, lekker koppie leegtrappen na het werk
* Hoef niet te tanken
* Geen wegenbelasting
* Nooit een parkeerprobleem/parkeergeld betalen
* Goed beschermd tegen weer&wind vooral met race/tourkap
* Lekker comfortabel zittend/half liggend fietsen
* Redelijk onderhoudsvrij door beschermde aandrijflijn

En nou ja,
Geitenwollen sokken heb ik niet en anders draag ik ze alleen binnenshuis als het erg koud is, en de enigste baard die ik soms heb is een twee dagen oude (in het weekend als ik geen brandweerdienst heb) dus dat zal wel meevallen. Alle kilometers die ik met de Quest maak staat de auto (Volvo V70 2.4 T5) stil dus werk ik ook op mijn manier mee aan een iets schoner milieu dus toch......

6 opmerkingen:

 1. Hallo Willem,

  Dat was vast een gezellige discussie! Maar me onderscheiden van de massa was geen reden om een velomobiel aan te schaffen. Onderscheiden deed ik me sowieso al, zoveel mensen fietsen geen woonwerkafstand van 72 km viceversa in Noorwegen. De reden voor een velomobiel was simpel, ik wilde meer fietsen, vooral in de winters, en als het even kon graag zonder nat en koud te worden!
  En zoals je zelf ook aangeeft lukt dat prima in een velomobiel! Dat ik nog meer ging opvallen vond ik geen voordeel, maar heb me er niets van aangetrokken, fietsen gaat nu het hele jaar door op enkele storm- en sneeuwdagen na dan.
  Doel bereikt dus!
  Verder kan ik me ook volledig aansluiten bij jouw argumenten, niets aan toe te voegen, wollen sokken draag ik wel, een baard heb ik niet! En de diesel die ik bespaarde door te fietsen is mooi meegenomen, zowel voor m'n portemenee als voor het milieu!

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lang.. Heel lang geleden :) had ik ook vooroordelen tegen liggers. Toen gewoon aannames en geen feiten. Fietsen vind ik gewoon leuk. maar met een velomobiel wordt het gewoon stukken leuker. Geen schouder/nek of zitvlees klachten op (lange) fiets tochten. Heerlijk Fietsen onder vrijwel alle weersomstandigheden.... Tov de gewone (race)fiets heeft een velomobiel heel veel voordelen... Ik denk dat de grote grijze massa bang is voor de opmerkingen als je in een velomobiel rijdt... En echt ... ook dat valt mee... Maar ja ... hoe moet je deze grijze massa nu overtuigen ?? Wij rijden in elk geval heerlijk :) Mvg Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik heb nog nooit gijtenwollensokken gedragen het is voor mij een uit de hand gelopen hobby geworden ligfietsen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Willem, vroeger had ik geitenwollen sokken en lang haar, maar geen velomobiel. Ik vind het gewoon een fantastisch vervoermiddel.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geitenwollen sokken jeuken enorm, heb je ze wel eens gedragen? De enige overeenkomst met velomobiel rijden is dat het gaat jeuken als ik een aantal dagen niet gereden heb.
  Je onderscheidt je vanzelf door de keuze.
  Voor mij was het belangrijk het jaar door te kunnen fietsen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb alleen schapenwollensokken, mag dat ook............de geiten die ik vroeger had (Nubische Hangoorgeiten) hadden ook helemaal geen wol, maar gewoon een vacht met haren. Daar kon je echt geen sokken van breien ;)

  Schapenwollensokken jeuken trouwens helemaal niet bij mij. Ze zijn wel heerlijk warm.

  BeantwoordenVerwijderen